Eger: szállás, szálláshelyek Egerben, vendégházak, apartmanok, panziók, hotelek, Egerben és környékén üdülési csekk, éttermek
Magyar Magyar
 
OnlineLap lapcsalád
MI KERESÜNK ÖNNEK SZÁLLÁST!
0-24-ig
Online kérés
A szolgáltatás díja:
2.000 Ft/keresés
Felhasználónév:
Jelszó:


Eger

Eger


lapcsalád
Eger

Észak-Magyarország   -   Heves megye

Eger

Szép elhelyezkedésének, megkapó atmoszférájának, bor-és fürdőkultúrájának, lakói vendégszeretetének köszönhetően Eger ma Magyarország harmadik leglátogatottabb városa. Történelme során számos fontos esemény színtere volt, neve mégis minden magyar számára a várát a törökök ellen hősiesen védelmezők regényben is megénekelt, hazaszeretettől fűtött történelmével jelent egyet. A kemény évszázadokat megélt egri várat a tatárjárás után, a 13.században kezdték építeni a Vár-hegyen, ahol már az államalapító István király (1000-1038) idején székesegyház és püspöki palota állt.

A törökök közeledtére a 16. században hozzáláttak a vár erődítéséhez. Kapitánya 1548-ban Dobó István lett, aki folytatta az erődítési munkálatokat, ő építtette például a róla elnevezett bástyát. Az 1552-es török támadáskor alig 500 lovas és ugyanennyi gyalogos katona volt a várban. A 80 ezres török had ellenében vívott, 38 napig tartó elszánt kűzdelemben azonban a vár lakói, lányok, asszonyok is részt vettek - és fényes győzelmet arattak. Tettük aranybetűkkel szerepel a magyar történelem lapjain. A vár falai között ma a Dobó István Vármúzeum kiállításai láthatók. Ha letekintünk a várból, templomtornyok sokasága jelzi, hogy Eger évszázadok óta fontos egyházi központ - 1804-től érseki székhely -, de annak emlékét is látjuk, hogy a török végül elfoglalta a várost. A minaret 14 szögletű, 40 m magas karcsú tornya az 1596-tól közel száz éven át tartó török uralomra emlékeztet. Erkélyéről ugyancsak páratlan panoráma nyílik a városra.

Eger büszkélkedhet Magyarország harmadik legnagyobb templomával. A 93 méter hosszú, 53 méter széles klasszicista érseki főszékesegyház - amelyet a pápa 1970-ben bazilika rangra emelt - 1831 és 1836 között épült. Tervét a magyar Hild József készítette, szobrait a velencei Marco Casagrande és műhelye faragta. Kupolája 40, tornyai 54 m magasak. Eger méltán lett messze földön is híres a barokk városaként, hiszen a történelmi városmagban számos szép és értékes barokk és késő barokk épületet csodálhatunk meg. Sokak szerint Európa egyik legszebb barokk temploma a szigorú rendház mellett játékosnak tűnő Minorita templom, amelyet az európai barokk egyik legnagyobb mestere, Kilian Ignaz Dientzenhofer tervezett. Ugyancsak pompás látvány az U alakú barokk épületegyüttes, az Érseki palota, amely az Érseki Gyűjteményi Központnak is otthont ad. Az érsekség kincsei között gótikus kelyhek, cibórium, ereklyetartó kereszt ejtenek ámulatba, de a Mária Terézia császárnő koronázási palástjából készült miseruhát is itt őrzik. A világi rendeltetésű barokk emlékek között előkelő helyet foglal el a Megyeháza, amelynek míves kovácsoltvas kapuját a magyarországi barokk vasművesség legjelentősebb mestere, a német születésű Fazola Henrik készítette. Az ő tudását dicsérik a késő barokk Kispréposti palota ablakai és erkélyeinek vasrácsozata is. A barokk jelentős építésze, az itáliai Giaovanni Battista Carlone saját magának építette a stílus csodaszép emlékét, a ma is alkotója nevét viselő Carlone-házat. Kultúrtörténeti érdekességeket őriz Magyarország egyik legpatinásabb felsőoktatási intézménye, a copf stílusú Líceum. Keleti szárnya fölött magasodik a 11 emeletes, 53 m magas csillagvizsgáló torony, régi nevén a Specula, amelyben csillagászati múzeumot tekinthetünk meg. A Líceumban működő Főegyházmegyei Könyvtár kódexekben is gazdag könyvtára őrzi az első magyar nyomtatott könyvet, a Budai Krónikát 1473-ból. Pompázatos belső várja a látogatókat a cisztercita templomban. Mennyezetig érő főoltára szokatlan és merész építésű, a magyar rokokó páratlan, látványos alkotása. A 17.században török elől menekülő, Egerben letelepedett szerb és görög családok építették a copf stílusú Görögkeleti vagy Rác templomot. Különösen szép gazdagon faragott és aranyozott ikonosztáza. Eger városától a szőlőművelés és a borgazdálkodás sem választható el.

Az egri borvidék legtekintélyesebb és legismertebb bora a mélyvörös színű, mérsékelten fanyar Egri Bikavér. A város legjelentősebb pincés területén, a Szépasszony-völgyben a gazdák mindig szívesen látják és kínálják a vendégeket.

  • Múzeumok - Műemlékek

Líceum-Specula Csillagvizsgáló és Főegyházmegyei Könyvtár, Eger, Eszterházy tér 1.
Bazilika, Eger, Pyrker tér 1.
Sportmúzeum; Eger és Heves megye a 18-19.században, Eger, Kossuth L. út 9.
Egri vár - Dobó István Vármúzeum, Eger, Egri vár
Gárdonyi Géza Emlékmúzeum, Eger, Gárdonyi út 28.
Minaret, Eger, Knézich K. út 4.
Vitkovics Ház – Kepes György Vizuális Központ, Eger, Széchenyi út 55.
Ráctemplom, Eger, Vitkovics út 30.
200 éves István Pince és Bormúzeum, Eger, Tündérpart 5.
Telekessy Patikamúzeum, Eger, Széchenyi út 14.
Érseki Gyűjteményi Központ, Eger, Széchenyi út 1.
Palóc Népművészeti Kiállítás, Eger, Dobó út 12.
Kopcsik Marcipánia és Harangöntő Emlékhely, Eger, Harangöntő út 4.
Történeti Tárház, Eger, Dobó út 9.
Tűzoltó Múzeum, Eger, Tűzoltó tér 5.
Város a Város Alatt, Eger, Érsekudvar mögött

  • Fürdők

Egri Termálfürdő, Eger, Petőfi S. tér 2.
Török Fürdő, Eger, Fürdő út 1-3.
Bitskey Aladár Fedett Uszoda, Eger, Frank Tivadar út

  • Hagyományos Rendezvények

Március:
Tavaszi Fesztvál – színházi napok, komolyzenei koncertek
Június:
Katonazenekari Fesztivál – fúvószenekarok találkozója (páratlan év)
Július:
Strauss-est
Agria Játékok
Végvári Vigasságok - várjátékok
Komolyzenei koncertek
Július-Augusztus:
Fesztivál a Barokk Egerben
Egri Bikavér Ünnepe
Agria Nemzetközi Néptánctalálkozó
Bormustra
Szeptember:
Eger Ünnepe
December:
Borszalon Eger
Szent János-napi Borszentelés

  • Tourinform Iroda:

3300 Eger, Bajcsy-Zsilinszky u. 9.

  Főoldal Hírlevél, hírek Könyvjelzőkhöz Kezdőlapom Link küldése Kapcsolat Médiaajánlat  
 

Ingyenes regisztráció (szálláshelyek részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:

Gyors megkeresés (szállás keresők részére)

Írjon nekünk!
Észrevételek, javaslatok:
Név:
E-mail cím:
Ezt a kódot:
Kérjük írja ide:
 
EgerTour.hu www.onlinelap.com
Eger
Eger és környéke
Copyright ©2004- 2017. OnlineLap Média Összes oldalletöltés (2006. május 23. óta): 98757664